Ostotoiminta pähkinänkuoressa

1. Poimi marjat metsästä

Suomessa on kenen tahansa sallittua mennä metsään poimimaan luonnonmarjoja. Tätä kutsutaan jokamiehenoikeudeksi.

2. Tuo marjat lähimmälle ostopisteelle

Marjexin ostopisteverkosto yltää aina pääkaupunkiseudulta Pohjois-Suomeen. Ostopisteitä on lähes 100 ympäri Suomen.

3. Ostamme marjat

Jokainen ostopiste ostaa päivittäin kaikki niihin saapuvat mustikat ja puolukat (laaduntarkistus paikanpäällä). Näin helppoa se on!

KORONA-TILANTEEN SEKÄ YLEISEN TURVALLISUUDEN VUOKSI SUOSITTELEMME REKISTERÖIMÄÄN POIMIJANUMERON NETISSÄ TAI OSTOPISTEELLÄ, JOTTA MAKSUT VOIDAAN SIIRTÄÄ TILILLESI KÄTEISEN SIJAAN. REKISTERÖITYMINEN ON ILMAISTA!

Poimintaohjeet

Marjat poimitaan kypsinä, sillä kypsyminen ei jatku enää poimimisen jälkeen. Jos marjat ovat selkeästi vioittuneita tai esimerkiksi sairaita, tulee niiden poimimista välttää. Sateisina syksyinä marjoja voi vaivata erilaiset sieni- ja bakteeritaudit, jolloin poimiessa kannattaa olla erityisen tarkka.

Marjat kannattaa kerätä ämpäriin tai saaviin, säkkejä ja pusseja tulee välttää. Jotta saisit mahdollisimman hyvät ansiot, kannattaa käyttää joko poimuria tai ns. marjaharavaa. Oikeilla välineillä poimiminen on miellyttävämpää, kevyempää ja saat helpommin suuren saaliin! Marjastusvälineet saat helposti tilattua Marjexin verkkokaupasta osoitteesta www.makujaluonnosta.fi

Toimita poimitut marjat ostopisteelle mahdollisimman nopeasti, koska poimitut marjat olisi hyvä saada viileään mahdollisimman nopeasti, jotta marjojen laatu ei pääse kärsimään. Marjat kannattaa suojata auringolta jo kuljetuksenkin aikana.

Metsästä pöytään ympäri Suomen

Ostopisteeltä marjat kuljetetaan joka päivä Arctic Groupin pakastamoille. Pakastamolla marjat ns. ”tunneloidaan” eli pikapakastetaan tuulitunneleissa, joiden lämpötila on jopa -42°C. Pakastuksen jälkeen marjat puhdistetaan Sotkamon tuotantolaitoksen puhdistuslinjalla. Puhdas marja jalostetaan lopputuotteen mukaan. Valmistamme keräämistänne marjoista hilloja, survoksia, kuivamarjoja ja mehuja sekä tietysti pussitamme pakastemarjaa kuluttajien pöytiin. Tuotamme raaka-ainetta myös teollisuuden tarpeisiin. Lähes kaikki tuotteemme voidaan tehdä Sotkamon tehtaalla, josta lopputuotteet jaellaan ympäri Suomen kauppoihin, HoReCalle sekä muihin suomalaisiin elintarviketehtaisiin.

Jokamiehenoikeudet

Meillä on Suomessa ainutlaatuisen jokamiehenoikeudet, jotka antavat mahdollisuuden liikkua vapaasti luonnossa. Tiesitkö, että lähes 90% Suomen maapinta-alasta on käytettävissä ulkoiluun ja virkistäytymiseen jokamiehenoikeuden nojalla? Et tarvitse maanomistajan lupaa liikkuaksesi luonnossa. Jokainen saa vapaasti kerätä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja muutamia luonnonsuojelulaeissa rauhoitettuja lajeja lukuun ottamatta. Samainen jokamiehenoikeus koskee myös kaupallista marjojen ja sienten keruuta, etkä näin ollen tarvitse siihen maanomistajalta lupaa.

Muista kuitenkin, että jokamiehenoikeuksiin liittyy myös vastuu luonnosta. Luonnon rauhaa ei saa rikkoa ja roskaaminen ja vahingonteko ovat rikoksia. Kaiken mitä metsään viet, tuothan myös pois.

Laissa ei ole määrätty metrimääräistä etäisyyttä siitä, kuinka lähellä pihapiiriä metsämarjoja saa poimia mutta noudatathan hyviä tapoja, etkä poimi aivan toisen pihapiirin välittömässä läheisyydessä.